15 Ocak 2022
Örtü Altı Tarım Hektaş İle Gelişiyor
Açık arazi yetiştiriciliğine kıyasla daha fazla verim sağlayan örtü altı tarımda hastalık ve zararlılarla mücadele büyük önem taşıyor. Hektaş bitki koruma ve besleme ürünleri ile örtü altı üreticilerinin her daim yanında yer alıyor.
İçindekiler
- Roma Kralı’nın merakıyla başlayan hikaye
- Örtü altı arazi büyüklüğü iki katına çıktı
- Örtü altında Akdeniz ön planda
- Türkiye’de Örtü Altı Üretim
- Domates, biber, patlıcan hâkimiyeti
- Gübreleme verimi arttırıyor
- Maksimum verim için Byzme TF
- Hastalık ve zararlılarla entegre mücadele
- Koruyucu ve tedavi edici
- Hektaş örtü altı yetiştiricilerinin yanında
- Örtü Altı Tarımına Genel Bakış
İçindekiler
- Roma Kralı’nın merakıyla başlayan hikaye
- Örtü altı arazi büyüklüğü iki katına çıktı
- Örtü altında Akdeniz ön planda
- Türkiye’de Örtü Altı Üretim
- Domates, biber, patlıcan hâkimiyeti
- Gübreleme verimi arttırıyor
- Maksimum verim için Byzme TF
- Hastalık ve zararlılarla entegre mücadele
- Koruyucu ve tedavi edici
- Hektaş örtü altı yetiştiricilerinin yanında
- Örtü Altı Tarımına Genel Bakış
Açık arazi yetiştiriciliğine kıyasla daha fazla verim sağlayan örtü altı tarımda hastalık ve zararlılarla mücadele büyük önem taşıyor. Hektaş bitki koruma ve besleme ürünleri ile örtü altı üreticilerinin her daim yanında yer alıyor.
Ürün yetiştirmedeki olumsuzlukları ortadan kaldırmak veya minimum zararla üretimi sürdürülebilir kılmak için başvurulan yöntemlerden biri de örtü altı yetiştiricilik. “Düzenlenebilen cam, plastik, fiberglas gibi ışığı geçiren materyallerle yapılan bitkisel üretim” olarak bu yetiştiricilik tekniği, yıl boyu kesintisiz üretim yapılmasına imkân veriyor. Tarihi seralarla başlamış olsa da günümüzde cam sera, plastik sera, yüzeysel örtüler, yüksek tünel ve alçak tüneller olmak üzere daha geniş bir yelpazeyi ifade ediyor. Üstelik tarım teknolojilerinin ilerlemesiyle jeotermal seralar ve topraksız tarım gibi yeni teknikler de modern seralarda öne çıkıyor. Geçmişi ise birbirinden ilginç hikayeleri içinde barındırıyor.
Roma Kralı’nın merakıyla başlayan hikaye
Dünyada seracılık milattan sonra 14 yılında Roma İmparatoru Tiberius’un her mevsim hıyar yeme merakı sayesinde, hıyar tarlalarının camdan örtüler tarafından kapatılmasıyla başladı. O dönem at arabalarının arkasına doldurulan toprakta yetiştirilen hıyarlar; gündüzleri dışarıda duruyor, hava karardıktan sonra ise “specularla” adı verilen camdan örtülerin altına ekilerek soğuktan korunuyordu. Daha modern anlamda seracılığın gelişimi ise 13. yüzyıl civarında yine Tiberius’un memleketinde, yani İtalya’da başladı. Çünkü o dönem yavaş yavaş coğrafi keşifler başlamış ve tropikal bölgelerden getirilen egzotik bitkilerin korunması gerekiyordu. Bunun için de seralar biçilmiş kaftandı!
Bugün dünyadaki en büyük boyutlu seraların çoğuna ev sahipliği yapan Hollanda’nın da seracılık tarihinde İtalya’dan geri kalır yanı yok. Dünyanın bugünkü anlamıyla ilk modern serası 1800’lerin ortalarında Hollanda’nın Leiden şehrinde inşa edilmiş. Hollanda bugün sınırlı toprağında milyonlarca ton sebze üretebilmesini bu gelişime borçlu! Örtü altında meyve üretimini ilk yapan ülke ise Fransa. Portakal ağaçlarının olduğu bahçeleri cam örtülerle kapatmaya başlayan Fransızların dilinde bugün halen “orangerie” (portakallık) sözcüğü “sera” anlamında kullanılıyor.
Örtü altı arazi büyüklüğü iki katına çıktı
Günümüzde dünyada en çok seracılık alanı Akdeniz havzasındaki ülkelerde bulunuyor. Daha yüksek verim, kalite ve erkenci ürün eldesinin bir sonucu, daha kârlı ve zevkli bir tarım kolu olan “seracılık” Akdeniz ülkesi olan Türkiye için de çok büyük önem taşıyor. Türkiye’de örtü altı tarımın öyküsü Avrupa’daki kadar eskiye dayanmıyor. Türkiye’nin örtü altı üretim hikâyesi Cumhuriyet’in henüz daha ilk yıllarında Yalova’da oluşturulan deneme seralarıyla başladı. 1940’lı yıllarla birlikte tarımsal kuruluşlar da araştırma amacıyla işin içine dâhil olunca, sonraki 20 yılda sayısı az da olsa önce Antalya ardından İzmir’de ticari seralar kuruldu. Esas gelişimi ise 1970 yılından sonra saydam plastik (Polietilen) örtü malzemesinin kullanımı ile başladı. Bu tarihten itibaren Akdeniz ve Marmara kıyılarında yaygınlık kazanan seracılık, bugün ağırlıklı plastik ve biraz da cam seralarla örtü altı yetiştiriciliğin önemli bir bölümünü oluşturuyor.
1995 yılında 363 bin dekar üzerinde yapılan örtü altı yetiştiriciliği, o dönem hızlı bir yükselme ivmesine girdi ve 2014 yılında 752 bin dekara ulaşarak neredeyse iki katına çıktı. Bu alan büyüklüğü günümüzde de her yıl artarak devam ediyor. Geliştirilen yeni sera teknolojileri bu durumun en büyük destekçisi. Artık yalnızca ılıman iklime sahip kıyı şeridinde değil, kışın çok çetin geçtiği iç ve doğu bölgelerde de seralara rastlamak mümkün. Öyle ki 2011 yılında ülke genelinde 51 ilde örtü altı tarımı yapılırken, 2014 yılı itibariyle bu sayı 70’e çıkmış durumda.
Örtü altında Akdeniz ön planda
Türkiye’de örtü altı yetiştiricilik ekolojik koşullara bağlı olarak özellikle yüksek kış sıcaklığı ve kışın güneşlenme süreleri uzun olan Akdeniz kıyısında yoğunlaşıyor. Bunu Marmara ve Ege kıyı şeridi izliyor. Gerek üretim rakamları gerekse üretim alanı açısından bakıldığında birinci sırada Antalya var. Onu sırasıyla Mersin, Adana ve Muğla takip ediyor. Bu 4 ildeki toplam örtü altı üretim miktarı, ülke genelindeki toplam üretimin yaklaşık yüzde 90’ını oluşturuyor. Örtü altı üretimi iç bölgelere taşıyan jeotermal seracılık ise sırasıyla İzmir, Manisa, Afyon, Denizli ve Şanlıurfa’da yapılıyor.
Yetiştirilen ürün bazında bakıldığında ise sebze üretimi Antalya, Mersin, Muğla ve Samsun illerinde yoğunlaşırken; meyve üretimi ise Adana, İçel, Hatay ve Aydın illerinde daha fazla gerçekleştiriliyor. Örtü altı üretimde en az paya sahip olan süs bitkilerinin üretimi ise Antalya, İzmir ve Yalova illerinde ağırlık kazanıyor.
Türkiye’de Örtü Altı Üretim
- Son 5 yılda örtü altı tarım yapılan lan 135 bin dekar artarak 752 bin dekara ulaştı.
- Üretim rakamları açısından bakıldığında Antalya birinci sırada yer alıyor.
- 2017 yılında toplam üretim miktarı 8 bin tona yaklaştı.
- Örtü altı yetiştiriciliğin yüzde 94’ünü sebze üretimi oluşturuyor.
Domates, biber, patlıcan hâkimiyeti
Bugün örtü altı yetiştiricilik, ekim-temmuz ayları arasındaki dönemde 8 aylık sebze ihtiyacını karşılayan, bir kısmını ihraç eden ve yüzbinlerce kişinin de geçimini sağlayan önemli bir sektör. “Örtü altı üretimde en çok ne yetiştiriliyor?” sorusunun yanıtı ise dünyadakiyle benzer şekilde domates. Domatesi sırası ile hıyar, karpuz, biber, patlıcan ve kavun takip ediyor. Diğer yetiştirilen ürünler ise; taze fasulye, kıvırcık marul, semizotu ve maydanoz olarak sıralanıyor.
Örtü altında üretimde sebzenin liderliği tartışılmaz olsa da son yıllarda meyvelerin de hatırı sayılır bir paya sahip olmaya başladığını söylemek pek yanlış olmaz. Buradaki öncü meyve çilek olurken, onu örtü altına girerek verimliliği büyük oranda artan muz takip etti ve yıllar içinde muz üretimi 321 bin tona ulaştı. Ardından kayısı, şeftali, çekirdekli ve çekirdeksiz üzüm de örtü altında yetiştirilmeye başlayan ürünler arasında yerini aldı. Bu ürünler dışında malta eriği, ahududu, yaban mersini, avokado ve pepino gibi meyveler de diğerlerine kıyasla daha az bir paya sahip olsa da kendine örtü altında yer edinmiş durumda.
Gübreleme verimi arttırıyor
Türkiye’de ve dünyada tarımsal üretimin verimini arttıran örtü altı yetiştiriciliğin zamanla daha da yaygınlaşacağı öngörülüyor. Özellikle topraksız tarım yapılan modern sera işletmeleri günden güne artarken, üretim döneminde ürüne göre besin çözeltileri kullanılıyor. Üreticilerin bilimsel tekniklerin kullanıldığı sulama ve gübreleme programlarına ilgisi de giderek artıyor. Geleneksel sera işletmelerinde genellikle gübrenin bir kısmı temel gübre olarak veriliyor ve kalanı damla sulama sistemi kullanılarak fertigasyon, yani sulamayla birlikte yapılan gübreleme şeklinde uygulanıyor.
Maksimum verim için Byzme TF
Byzme TF Hektaş’ın damla sulamayla kullanılabilen bitki gelişim düzenleyicilerinden. Aynı zamanda yapraktan püskürtme yoluyla da uygulanabilen Byzme TF, iz elementler sayesinde uygulandığı bitkilerin klorofil sentezini, metabolizmasını, çiçeklenmeyi ve meyve bağlamayı teşvik ederek bitkinin gelişimini hızlandırıyor. Döllenmeyi, çiçek ve meyve tutumunu sağlayan Byzme TF her cins meyve ve sebzede aynı ebatta ürün gelişimini sağlıyor. Elma ve armutta pas önleyici olarak da etki ettiği gibi, maksimum verim için vegetatif büyüme evresi ve çiçeklenme döneminde 2 kez uygulanması gerekiyor.
Hastalık ve zararlılarla entegre mücadele
Ekonomik olarak gerek iç tüketim gerekse ihracatta önemli yer tutan örtü altı sebze yetiştiriciliğinde üretimi sınırlayan faktörlerin başında hastalık ve zararlılar geliyor. Doğru mücadele edilmediği takdirde ciddi ürün kaybına yol açtığı gibi, üretici için de boşa emek ve maliyet kaybı anlamı taşıyorlar. Seraların baş kahramanlarından domates, biber ve hıyarda sık karşılaşılan domates güvesi (Tuta absoluta) bunlardan biri. Daha çok olgunlaşmamış meyveleri seçen bu zararlının üründe yarattığı hasar, kabuk altına yakın etli kısımda beslenmesiyle oluşuyor. Özellikle örtü altı domates yetiştiriciliğinde ana zararlı konumunda olan domates güvesinin larvaları domates bitkisinin kökü hariç tüm kısımlarına her dönem zarar verebiliyor. Bu tahribatın verime yansıması ise kimi zaman yüzde 100’ü bulabiliyor.
Üreticilerin domates güvesiyle mücadelesinde en büyük yardımcıları ise Hektaş ailesinin üyeleri aracılığıyla oluyor. İki farklı aktif maddenin bir araya gelmesiyle oluşturulan Capito®, domates güvesiyle mücadelede etkili sonuçlar veriyor. İçindeki mide zehri etkili Indoxacarb böceklerin sinir hücrelerinde sodyum kanallarını tıkarken, diğer etken madde Abamectini ise translaminar etkisiyle yaprak içinde hareket ederek zararlıları kontrol ediyor. Üstelik yararlı böcekler, tozlayıcı arılar ve parazitoitler konusunda seçici olan Capito®, entegre mücadele programlarına da uyum sağlarken farklı bir etki mekanizmasına sahip Takumi, uygulandığı andan itibaren hızlı ve uzun süreli etki etmeye başlıyor.
Koruyucu ve tedavi edici
Nasıl ki zararlı böcekler noktasında domates güvesi büyük bir tehlikeyse; kök çürüklüğü (Rhizoctonia solani) de hastalıklar konusunda benzer bir durumu sembolize ediyor. Türkiye’nin hemen tüm fidelik alanlarına yayılmış durumda olan hastalığın belirtileri fide devresinde görülüyor ve fidelerin tamamen zarar görmesine yol açıyor. Hektaş’ın geliştirmiş olduğu koruyucu ve tedavi edici bir fungisit olan Cebir® ise seralarda özellikle domates, biber, hıyar ve çilekte görülen kök çürüklüğü hastalığına kesin çözüm sağlıyor. Damla sulamayla birlikte verilebilen ürün, aynı zamanda toprak ilaçlaması olarak da uygulanabiliyor.
Bitkinin yaprak, meyve, çiçek ve gövdesinde belirtilerle kendini gösteren kurşuni küf hastalığı (Botrytis cinerea) ise ileriki aşamalarda meyvelerde çürüklüğün yaşanmasına yol açıyor. Örtü altında yetiştirilen sebzelerin hemen hepsinde oluşabilen hastalık, taç yapraklardan başlayıp ardından meyveye geçerek çürüklüğü başlatıyor. İki farklı aktif maddeden oluşan fungisit Theory®, sistemik ve kontak etkili yapısıyla seralarda kurşuni küf hastalığının önlenmesinde ve iyileştirilmesinde aktif rol oynuyor. Konidilerin çimlenmesini ve fungusun bitkiye penetrasyonunu engelleyen Theory®, methionin biyosentezini de önleyerek yapraklar ve meyveden hızlı bir şekilde bitkinin bünyesine geçiyor. Translaminar etki ile yaprakta tüm alana yayılan Theory®, özellikle serada yetiştirilen domates, biber, patlıcanda görülen kurşuni küf hastalığında üreticilere tam kontrol vadediyor.
Hektaş örtü altı yetiştiricilerinin yanında
Birim alandan yüksek verim alınmasını sağlayan, aynı zamanda küçük alanların verimli olarak değerlendirilmesine olanak veren örtü altı üretim tarımın önemli kollarından biri. Bir Akdeniz ülkesi olan Türkiye de örtü altı üretimde yüksek potansiyele sahip. Modern teknolojilerle birlikte seralarda verimlilik ve kalite artarken, bitki koruma ve besleme ürünlerine olan ihtiyaç da bu noktada büyük önem kazanıyor. Hektaş, örtü altı üreticilerinin ihtiyaçlarına yönelik geliştirdiği ürünleriyle yalnızca verim ve kalitenin değil, aynı zamanda kazançlı bir üretimin de kapılarını açıyor.
Örtü Altı Tarımına Genel Bakış
- Dünyada seracılık 14. yüzyılda Roma İmparatoru Tiberius’un her mevsim hıyar yeme merakı sayesinde hıyar tarlalarının camdan örtüler tarafından kapatılmasıyla başladı. Türkiye’de ise Cumhuriyet’in ilk yıllarında Yalova’daki deneme seralarıyla başladı.
- Dünya genelinde 500 bin hektarlık alanda örtü altı yetiştiricilik yapılıyor. Türkiye’de ise örtü altı üretim alanı toplam 752 bin dekar.
- Dünya sera yetiştiriciliğinin önde gelen ülkelerinden ABD’de seraların yüzde 39’u cam seralardan oluşuyor. Türkiye’de ise bu oran %11,4.
- İspanya’da seralarda üretilen sebzelerin %96’sı ihraç ediliyor. Türkiye’de ise geleneksel sera üretiminin %15’i, modern sera üretiminin de %85’i ihraç ediliyor.
- Çin 2,7 bin hektar sera alanı ile dünyada en geniş sera alanına sahip ülke. Türkiye ise dünya genelinde 4’üncü, Avrupa’da 2’nci sırada yer alıyor.
- Dünyada sebze üretiminin yüzde 15’i örtü altında yapılıyor. Türkiye’de ise üretilen sebzelerin % 24’ü örtü altında yetiştiriliyor.
Benzer Bloglar
-
1 Mayıs 2023
Biber Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Biber Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele1 Mayıs 2023 Bitki Koruma -
27 Mart 2023
Biber Gübreleme Nasıl Olmalı?
Biber Gübreleme Nasıl Olmalı?27 Mart 2023 Bitki Besleme -
21 Mart 2023
Biber Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
Biber Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?21 Mart 2023 Bitki Koruma -
20 Mart 2023
Biber Nasıl Sulanmalı?
Biber Nasıl Sulanmalı?20 Mart 2023 Bitki Besleme -
16 Mart 2023
Türkiye’de Biber Hangi Bölgede ve İklimde Yetişir?
Türkiye’de Biber Hangi Bölgede ve İklimde Yetişir?16 Mart 2023 Bitki Koruma -
10 Mart 2023
Biber Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Biber Nasıl Yetiştirilir?
Biber Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Biber Nasıl Yetiştirilir?10 Mart 2023 Bitki Koruma -
7 Mart 2023
Nektarin Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Nektarin Nasıl Yetiştirilir?
Nektarin Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Nektarin Nasıl Yetiştirilir?7 Mart 2023 Bitki Koruma -
24 Mart 2023
Kayısı Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Kayısı Nasıl Yetiştirilir?
Kayısı Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Kayısı Nasıl Yetiştirilir?24 Mart 2023 Bitki Koruma -
15 Mart 2023
Kanola Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Kanola Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele15 Mart 2023 Bitki Koruma -
14 Ocak 2024
Nektarin Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Nektarin Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele14 Ocak 2024 Bitki Koruma -
8 Ocak 2024
Nektarin Gübreleme Nasıl Olmalı?
Nektarin Gübreleme Nasıl Olmalı?8 Ocak 2024 Bitki Besleme -
17 Aralık 2023
Nektarin Ağaçları Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
Nektarin Ağaçları Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?17 Aralık 2023 Bitki Koruma -
21 Kasım 2023
Nektarin Nasıl Sulanmalı?
Nektarin Nasıl Sulanmalı?21 Kasım 2023 Bitki Besleme -
12 Ağustos 2023
Türkiye’de Nektarin Hangi Bölgede ve Mevsimde Yetişir?
Türkiye’de Nektarin Hangi Bölgede ve Mevsimde Yetişir?12 Ağustos 2023 Bitki Koruma -
1 Temmuz 2023
Kayısı Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Kayısı Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele1 Temmuz 2023 Bitki Koruma -
15 Haziran 2023
Kayısı Gübreleme Nasıl Olmalı?
Kayısı Gübreleme Nasıl Olmalı?15 Haziran 2023 Bitki Besleme -
2 Haziran 2023
Kayısı Nasıl Sulanmalı?
Kayısı Nasıl Sulanmalı?2 Haziran 2023 Bitki Besleme -
11 Mayıs 2023
Kayısı Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
Kayısı Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?11 Mayıs 2023 Bitki Koruma -
3 Nisan 2023
Türkiye’de Kayısı Hangi Bölgede Yetişir?
Türkiye’de Kayısı Hangi Bölgede Yetişir?3 Nisan 2023 Bitki Koruma -
8 Mart 2023
Kanola Gübreleme Nasıl Olmalı?
Kanola Gübreleme Nasıl Olmalı?8 Mart 2023 Bitki Besleme -
1 Mart 2023
Kanola Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
Kanola Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?1 Mart 2023 Bitki Koruma -
27 Şubat 2023
Kanola Nasıl Sulanmalı?
Kanola Nasıl Sulanmalı?27 Şubat 2023 Bitki Besleme -
21 Şubat 2023
Türkiye’de Kanola Hangi Bölgede Yetişir?
Türkiye’de Kanola Hangi Bölgede Yetişir?21 Şubat 2023 Bitki Koruma -
11 Şubat 2023
Kanola Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Kanola Nasıl Yetiştirilir?
Kanola Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Kanola Nasıl Yetiştirilir?11 Şubat 2023 Bitki Koruma -
1 Şubat 2023
Toprak Asitlenmesi Nedir? Nedenleri Nelerdir?
Toprak Asitlenmesi Nedir? Nedenleri Nelerdir?1 Şubat 2023 Akıllı Tarım -
28 Ocak 2023
Hassas Tarım Nedir? Nasıl Yapılır?
Hassas Tarım Nedir? Nasıl Yapılır?28 Ocak 2023 Akıllı Tarım -
16 Ocak 2023
Dikey Tarım Nedir?
Dikey Tarım Nedir?16 Ocak 2023 Akıllı Tarım -
12 Ekim 2022
Biçerdöverle Hasat Nasıl Yapılır?
Biçerdöverle Hasat Nasıl Yapılır?12 Ekim 2022 Akıllı Tarım -
9 Ekim 2022
Erozyon Nedir?
Erozyon Nedir?9 Ekim 2022 Akıllı Tarım -
7 Ekim 2022
Yabancı Otlarla Mücadele Nasıl Yapılır?
Yabancı Otlarla Mücadele Nasıl Yapılır?7 Ekim 2022 Bitki Koruma -
5 Ekim 2022
Ceviz Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Ceviz Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele5 Ekim 2022 Bitki Koruma -
2 Ekim 2022
Ceviz Gübreleme Nasıl Olmalı?
Ceviz Gübreleme Nasıl Olmalı?2 Ekim 2022 Bitki Besleme -
1 Ekim 2022
Ceviz Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
Ceviz Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?1 Ekim 2022 Bitki Koruma -
28 Eylül 2022
Ceviz Nasıl Sulanmalı?
Ceviz Nasıl Sulanmalı?28 Eylül 2022 Bitki Besleme -
26 Eylül 2022
Türkiye’de Ceviz Hangi Bölgede Yetişir?
Türkiye’de Ceviz Hangi Bölgede Yetişir?26 Eylül 2022 Bitki Koruma -
25 Eylül 2022
Ceviz Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Ceviz Nasıl Yetiştirilir?
Ceviz Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Ceviz Nasıl Yetiştirilir?25 Eylül 2022 Bitki Koruma -
22 Eylül 2022
Fındık Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Fındık Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele22 Eylül 2022 Bitki Koruma -
21 Eylül 2022
Fındık Gübreleme Nasıl Olmalı?
Fındık Gübreleme Nasıl Olmalı?21 Eylül 2022 Bitki Besleme -
18 Eylül 2022
Fındık Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
Fındık Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?18 Eylül 2022 Bitki Koruma -
14 Eylül 2022
Fındık Nasıl Sulanmalı?
Fındık Nasıl Sulanmalı?14 Eylül 2022 Bitki Besleme -
11 Eylül 2022
Türkiye’de Fındık Hangi Mevsimde Yetişir?
Türkiye’de Fındık Hangi Mevsimde Yetişir?11 Eylül 2022 Bitki Koruma -
8 Eylül 2022
Fındık Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Fındık Nasıl Yetiştirilir?
Fındık Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Fındık Nasıl Yetiştirilir?8 Eylül 2022 Bitki Koruma -
7 Eylül 2022
Organik Tarım Nedir? Organik Tarım Nasıl Yapılır?
Organik Tarım Nedir? Organik Tarım Nasıl Yapılır?7 Eylül 2022 Akıllı Tarım -
3 Eylül 2022
Torfta Bitki Nasıl Yetiştirilir?
Torfta Bitki Nasıl Yetiştirilir?3 Eylül 2022 Akıllı Tarım -
2 Eylül 2022
Bitki Beslemesinde Kalsiyum Neden Önemlidir?
Bitki Beslemesinde Kalsiyum Neden Önemlidir?2 Eylül 2022 Bitki Besleme -
30 Ağustos 2022
Bitkilerde Demir Eksikliği Nedir? Nasıl Giderilir?
Bitkilerde Demir Eksikliği Nedir? Nasıl Giderilir?30 Ağustos 2022 Bitki Besleme -
27 Ağustos 2022
Damla Sulama Sisteminin Yararları Nelerdir?
Damla Sulama Sisteminin Yararları Nelerdir?27 Ağustos 2022 Akıllı Tarım -
24 Ağustos 2022
Toprak Analizine Göre Gübreleme Nasıl Yapılır?
Toprak Analizine Göre Gübreleme Nasıl Yapılır?24 Ağustos 2022 Bitki Besleme -
23 Ağustos 2022
Patates Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Patates Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele23 Ağustos 2022 Bitki Koruma -
20 Ağustos 2022
Patates Gübreleme Nasıl Olmalı
Patates Gübreleme Nasıl Olmalı20 Ağustos 2022 Bitki Besleme -
18 Ağustos 2022
Patates Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
Patates Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?18 Ağustos 2022 Bitki Koruma -
17 Ağustos 2022
Patates Nasıl Sulanmalı?
Patates Nasıl Sulanmalı?17 Ağustos 2022 Bitki Besleme -
16 Ağustos 2022
Türkiye’de Patates Hangi Bölgede Yetişir?
Türkiye’de Patates Hangi Bölgede Yetişir?16 Ağustos 2022 Bitki Koruma -
14 Ağustos 2022
Patates Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Patates Nasıl Yetiştirilir?
Patates Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Patates Nasıl Yetiştirilir?14 Ağustos 2022 Bitki Koruma -
12 Ağustos 2022
Çilek Gübreleme Nasıl Olmalı
Çilek Gübreleme Nasıl Olmalı12 Ağustos 2022 Bitki Besleme -
11 Ağustos 2022
Çilek Nasıl Sulanmalı
Çilek Nasıl Sulanmalı11 Ağustos 2022 Bitki Besleme -
7 Ağustos 2022
Çilek Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Çilek Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele7 Ağustos 2022 Bitki Koruma -
2 Ağustos 2022
Çilek Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir
Çilek Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir2 Ağustos 2022 2 dk Bitki Koruma -
29 Temmuz 2022
Çilek Hangi Mevsimde ve Hangi Bölgede Yetişir?
Çilek Hangi Mevsimde ve Hangi Bölgede Yetişir?29 Temmuz 2022 Bitki Koruma -
25 Temmuz 2022
Çilek Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Çilek Nasıl Yetiştirilir?
Çilek Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Çilek Nasıl Yetiştirilir?25 Temmuz 2022 Bitki Koruma -
20 Temmuz 2022
Domates Gübreleme Nasıl Olmalı
Domates Gübreleme Nasıl Olmalı20 Temmuz 2022 Bitki Besleme -
17 Temmuz 2022
Domates Nasıl Sulanmalı
Domates Nasıl Sulanmalı17 Temmuz 2022 Bitki Besleme -
14 Temmuz 2022
Domates Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Domates Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele14 Temmuz 2022 Bitki Koruma -
11 Temmuz 2022
Domates Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir
Domates Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir11 Temmuz 2022 Bitki Koruma -
8 Temmuz 2022
Türkiye’de Domates Hangi Bölgede Yetişir
Türkiye’de Domates Hangi Bölgede Yetişir8 Temmuz 2022 Bitki Koruma -
5 Temmuz 2022
Domates Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Domates Nasıl Yetiştirilir?
Domates Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Domates Nasıl Yetiştirilir?5 Temmuz 2022 Bitki Koruma -
4 Temmuz 2022
Zeytinde Gübreleme Nasıl Olmalı
Zeytinde Gübreleme Nasıl Olmalı4 Temmuz 2022 Bitki Besleme -
1 Temmuz 2022
Elma Ağaçlarında Gübreleme Nasıl Olmalı
Elma Ağaçlarında Gübreleme Nasıl Olmalı1 Temmuz 2022 Bitki Besleme -
27 Haziran 2022
Zeytinde Sulama Nasıl Olmalı
Zeytinde Sulama Nasıl Olmalı27 Haziran 2022 Bitki Besleme -
23 Haziran 2022
Elma Ağacı Nasıl Sulanmalı
Elma Ağacı Nasıl Sulanmalı23 Haziran 2022 Bitki Besleme -
19 Haziran 2022
Zeytin Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Zeytin Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele19 Haziran 2022 Bitki Koruma -
15 Haziran 2022
Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır
Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır15 Haziran 2022 Akıllı Tarım -
12 Haziran 2022
Elma Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Elma Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele12 Haziran 2022 Bitki Koruma -
11 Haziran 2022
Zeytin Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
Zeytin Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?11 Haziran 2022 Bitki Koruma -
6 Haziran 2022
Örtü Altı Yetiştiriciliği Nedir? Nasıl Yapılır?
Örtü Altı Yetiştiriciliği Nedir? Nasıl Yapılır?6 Haziran 2022 Akıllı Tarım -
3 Haziran 2022
Elma Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir
Elma Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir3 Haziran 2022 Bitki Koruma -
30 Mayıs 2022
Zeytin Hangi Bölgede Yetişir?
Zeytin Hangi Bölgede Yetişir?30 Mayıs 2022 Bitki Koruma -
25 Mayıs 2022
Tarımda Kışlık Bakım ve Mücadele
Tarımda Kışlık Bakım ve Mücadele25 Mayıs 2022 Akıllı Tarım -
21 Mayıs 2022
Türkiye’de Elma Hangi Bölgede Yetişir
Türkiye’de Elma Hangi Bölgede Yetişir21 Mayıs 2022 Bitki Koruma -
16 Mayıs 2022
Zeytin Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Zeytin Nasıl Yetiştirilir
Zeytin Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Zeytin Nasıl Yetiştirilir16 Mayıs 2022 Bitki Koruma -
15 Mayıs 2022
Kış Aylarında Meyve Ağacı Bakımı Nasıl Yapılmalı?
Kış Aylarında Meyve Ağacı Bakımı Nasıl Yapılmalı?15 Mayıs 2022 Akıllı Tarım -
14 Mayıs 2022
Elma Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Elma Nasıl Yetiştirilir?
Elma Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Elma Nasıl Yetiştirilir?14 Mayıs 2022 Bitki Koruma -
12 Mayıs 2022
Şeker Pancarında Gübreleme Nasıl Olmalı?
Şeker Pancarında Gübreleme Nasıl Olmalı?12 Mayıs 2022 Bitki Besleme -
11 Mayıs 2022
Şeker Pancarı Yetiştiriciliğinde Sulama
Şeker Pancarı Yetiştiriciliğinde Sulama11 Mayıs 2022 Bitki Besleme -
7 Mayıs 2022
Şeker Pancarı Zararlıları ve Hastalıkları ile Nasıl Mücadele Edilir?
Şeker Pancarı Zararlıları ve Hastalıkları ile Nasıl Mücadele Edilir?7 Mayıs 2022 Bitki Koruma -
3 Mayıs 2022
Türkiye’de Şeker Pancarı Hangi Bölgede Yetişir
Türkiye’de Şeker Pancarı Hangi Bölgede Yetişir3 Mayıs 2022 Bitki Koruma -
1 Mayıs 2022
Şeker Pancarı Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
Şeker Pancarı Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?1 Mayıs 2022 Bitki Koruma -
30 Nisan 2022
Şeker Pancarı Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Şeker Pancarı Nasıl Yetiştirilir?
Şeker Pancarı Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Şeker Pancarı Nasıl Yetiştirilir?30 Nisan 2022 Bitki Koruma -
26 Nisan 2022
Topraksız (Hidroponik) Tarım Nedir?
Topraksız (Hidroponik) Tarım Nedir?26 Nisan 2022 Akıllı Tarım -
28 Nisan 2022
Nematodların Genel Özellikleri Nelerdir?
Nematodların Genel Özellikleri Nelerdir?28 Nisan 2022 Bitki Koruma -
26 Nisan 2022
Buğday Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
Buğday Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?26 Nisan 2022 Bitki Koruma -
25 Nisan 2022
Türkiye’de Buğday Hangi Bölgede Yetişir?
Türkiye’de Buğday Hangi Bölgede Yetişir?25 Nisan 2022 Akıllı Tarım -
23 Nisan 2022
Buğdayda Gübreleme Nasıl Olmalı?
Buğdayda Gübreleme Nasıl Olmalı?23 Nisan 2022 Bitki Besleme -
20 Nisan 2022
Buğdayda Sulama Nasıl Olmalı?
Buğdayda Sulama Nasıl Olmalı?20 Nisan 2022 Bitki Besleme -
14 Nisan 2022
Tarımda Teknoloji Kullanımı ve Popüler Tarım Teknolojileri
Tarımda Teknoloji Kullanımı ve Popüler Tarım Teknolojileri14 Nisan 2022 Akıllı Tarım -
13 Nisan 2022
Buğday Yetiştiriciliğine Dair Her Şey
Buğday Yetiştiriciliğine Dair Her Şey13 Nisan 2022 Akıllı Tarım -
10 Nisan 2022
Akıllı Tarım Nedir?
Akıllı Tarım Nedir?10 Nisan 2022 Akıllı Tarım -
9 Nisan 2022
Mısırda Sulama Nasıl Olmalı
Mısırda Sulama Nasıl Olmalı9 Nisan 2022 Bitki Besleme -
5 Nisan 2022
Mısırda Bitki Besleme Nasıl Olmalı?
Mısırda Bitki Besleme Nasıl Olmalı?5 Nisan 2022 Bitki Besleme -
3 Nisan 2022
Mısır Hastalıkları ve Zararlıları ile Mücadele
Mısır Hastalıkları ve Zararlıları ile Mücadele3 Nisan 2022 Bitki Koruma -
30 Mart 2022
Mısır Ne Zaman Ekilir?
Mısır Ne Zaman Ekilir?30 Mart 2022 Akıllı Tarım -
28 Mart 2022
Mısır Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Mısır Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?28 Mart 2022 Akıllı Tarım -
23 Mart 2022
İş Güvenliğinde İkinci Adım
İş Güvenliğinde İkinci Adım23 Mart 2022 Akıllı Tarım -
20 Mart 2022
Nematod Mücadelesinin İpuçları
Nematod Mücadelesinin İpuçları20 Mart 2022 Bitki Koruma -
19 Mart 2022
Sulama Teknolojileri
Sulama Teknolojileri19 Mart 2022 Akıllı Tarım -
17 Mart 2022
Rakamlarla Domates
Rakamlarla Domates17 Mart 2022 Akıllı Tarım -
13 Mart 2022
İlaçlama Sonrasında İş Güvenliği Adımları
İlaçlama Sonrasında İş Güvenliği Adımları13 Mart 2022 Bitki Koruma -
12 Mart 2022
Pamukta Bitki Besleme Nasıl Olmalı?
Pamukta Bitki Besleme Nasıl Olmalı?12 Mart 2022 Akıllı Tarım -
10 Mart 2022
Pamuk Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Pamuk Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele10 Mart 2022 Akıllı Tarım -
6 Mart 2022
Rakamlarla Patates
Rakamlarla Patates6 Mart 2022 Bitki Koruma -
5 Mart 2022
Türkiye’de Pamuk Hangi Bölgede Yetişir?
Türkiye’de Pamuk Hangi Bölgede Yetişir?5 Mart 2022 Bitki Besleme -
3 Mart 2022
Yeni Nesil İleri Teknoloji Gübre Nedir?
Yeni Nesil İleri Teknoloji Gübre Nedir?3 Mart 2022 Bitki Besleme -
2 Mart 2022
Karasinek İle Neden Mücadele Edilmeli
Karasinek İle Neden Mücadele Edilmeli2 Mart 2022 Bitki Koruma -
28 Şubat 2022
Pamukta Sulama Nasıl Olmalı?
Pamukta Sulama Nasıl Olmalı?28 Şubat 2022 Bitki Koruma -
25 Şubat 2022
Tarımda Uzaktan Erişim Araçları Geleceği Şekillendiriyor
Tarımda Uzaktan Erişim Araçları Geleceği Şekillendiriyor25 Şubat 2022 Akıllı Tarım -
20 Şubat 2022
Pamuk Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
Pamuk Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?20 Şubat 2022 Akıllı Tarım -
18 Şubat 2022
Turunçgil Ailesi
Turunçgil Ailesi18 Şubat 2022 Bitki Koruma -
16 Şubat 2022
Pamuk Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Pamuk Nasıl Yetiştirilir?
Pamuk Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Pamuk Nasıl Yetiştirilir?16 Şubat 2022 Akıllı Tarım -
15 Şubat 2022
Tarımın Doğru Bilinen Yanlışları
Tarımın Doğru Bilinen Yanlışları15 Şubat 2022 Akıllı Tarım -
11 Şubat 2022
Bitki Besleme Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Bitki Besleme Hakkında Bilmeniz Gerekenler11 Şubat 2022 Bitki Besleme -
10 Şubat 2022
Silajlık Mısır Çeşidinin Önemi
Silajlık Mısır Çeşidinin Önemi10 Şubat 2022 Tohum -
7 Şubat 2022
Bitki Koruma Ürünlerini Uygularken Nelere Dikkat Edilmeli
Bitki Koruma Ürünlerini Uygularken Nelere Dikkat Edilmeli7 Şubat 2022 Bitki Koruma -
5 Şubat 2022
Şekerpancarı Püf Noktaları
Şekerpancarı Püf Noktaları5 Şubat 2022 Bitki Koruma -
2 Şubat 2022
Tarımda Yeni Trend: Sensörler
Tarımda Yeni Trend: Sensörler2 Şubat 2022 Akıllı Tarım -
30 Ocak 2022
Kök ve Kökboğazı Çürüklüğü İle Mücadelenin İpuçları
Kök ve Kökboğazı Çürüklüğü İle Mücadelenin İpuçları30 Ocak 2022 Bitki Koruma -
26 Ocak 2022
Tohum Islah Çalışmaları
Tohum Islah Çalışmaları26 Ocak 2022 Tohum -
24 Ocak 2022
Blok Zinciri Teknolojisi Tarımda Şeffaflığın Anahtarı
Blok Zinciri Teknolojisi Tarımda Şeffaflığın Anahtarı24 Ocak 2022 Akıllı Tarım -
21 Ocak 2022
Gübreleme Önerileri
Gübreleme Önerileri21 Ocak 2022 Bitki Koruma -
20 Ocak 2022
Domateste Trend Çeşitler
Domateste Trend Çeşitler20 Ocak 2022 Tohum -
17 Ocak 2022
Bitki Korumanın Yeni Yüzü
Bitki Korumanın Yeni Yüzü17 Ocak 2022 Bitki Koruma -
11 Ocak 2022
İnhibitörlü Gübreler
İnhibitörlü Gübreler11 Ocak 2022 Bitki Besleme -
10 Ocak 2022
Tarımda da Önce İş Güvenliği
Tarımda da Önce İş Güvenliği10 Ocak 2022 Akıllı Tarım -
7 Ocak 2022
Elmada Hektaş İmzası
Elmada Hektaş İmzası7 Ocak 2022 2 dk Bitki Koruma -
3 Ocak 2022
Modern Tarımın En Yeni Üyesi: Drone
Modern Tarımın En Yeni Üyesi: Drone3 Ocak 2022 Akıllı Tarım